Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων αποτελεί θεμελιώδη δικαίωμα όλων μας αλλά ταυτόχρονα είναι και δείκτης της ποιότητας και του πολιτισμού της πατρίδας μας.
Παρά το γεγονός ότι τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο γίνονται σημαντικές προσπάθειες για βελτίωση των ανισοτήτων εντούτοις ακόμη ο δρόμος είναι μακρής.
Ευθύνη έχουμε όλοι εμείς που συστήνουμε τα κύτταρα της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Εκτελεστική εξουσία, νομοθετική, οργανώσεις ισότητας, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σχολεία, ΜΜΕ, απλοί πολίτες, όλοι μας.
Οι γυναίκες εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν συστηματικές ανισότητες σε θέματα άνισης συμμετοχής στο εργασιακό δυναμικό, υψηλού μισθολογικού χάσματος, μειωμένων συντάξεων, γυάλινης οροφής σε θέματα ανέλιξης, υπέρ εκπροσώπησης σε άτυπες μορφές εργασίας αλλά και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Ο δρόμος για μια πραγματικά δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία είναι μέσα από συνεχή επιδίωξη της ισότητας των φύλων στην εργασία. Πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες ώστε κάθε γυναίκα να ευημερεί με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις και βία.
Αυτή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεσμευόμαστε ως Τμήμα Ισότητας της ΔΕΟΚ ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε πολιτικές και δράσεις που θα βελτιώνουν όλους τους εργαζόμενους με βάση τις αρχές και αξίες μας όπως αυτές έχουν καθοριστεί με συνεδριακές μας αποφάσεις για:
- Την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου περί της ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών στα ζητήματα της πρόσβασης στην απασχόληση, στην επαγγελματική ανέλιξη, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην προστασία από σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.
- Την πρακτική εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων τα οποίο καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.
- Την υποχρέωση των εργοδοτών να προβαίνουν κάθε χρόνο σε εξέταση των μισθών προκειμένου να εντοπίζουν προβλήματα διακρίσεων λόγω φύλου και να εφαρμόζουν μέτρα για την εφαρμογή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας.
- Την συμπερίληψη ειδικής ρήτρας για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων σε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Την λήψη μέτρων που να βοηθούν τον συνδυασμό επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων όπως η δημιουργία υποδομών παιδικής φροντίδας και η προώθηση μέτρων προστασίας της μητρότητας στους χώρους εργασίας.
Εν μέσω των σημαντικών προκλήσεων που βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα στην Κύπρο για το Τμήμα Ισότητας της ΔΕΟΚ παραμένει σταθερή η δέσμευση μας για την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Στόχος μας μια δημοκρατική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης ΔΕΟΚ
7 Μαρτίου 2023