Πρωταρχικός στόχος του θεσμού του Εθνικού Κατώτατου Μισθού είναι η προστασία από τις χαμηλές αμοιβές οι οποίες δεν διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους εργαζόμενους και στις οικογένειες τους.
Αναμφισβήτητα η πρώτη αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τα εργασιακά πράγματα του τόπου και οφείλουμε να την χαιρετήσουμε.
Οι θέσεις της ΔΕΟΚ αναφορικά με το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού διατυπώθηκαν σε σαφήνεια την επιτροπή αναπροσαρμογής και εδράζονται στα πέντε θεσμοθετημένα κριτήρια τα οποία καθορίζονται από την νομοθεσία.
Βασική διαπίστωση όπως καταγράφεται από την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού το 2023 είναι ότι ο δείκτης της ανεργίας δεν επηρεάστηκε αρνητικά ενώ η απασχόληση παρουσίασε θετικό πρόσημο.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κριτήρια δηλαδή το κόστος διαβίωσης, τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, την παραγωγικότητα και την κατανομή των εισοδημάτων λήφθηκαν υπόψη τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Από τα στοιχεία καταγράφεται σαφής διάβρωση των μισθών λόγω του ψηλού πληθωρισμού και σημαντική μείωση των απολαβών των εργαζομένων μεταξύ 2012-2023 ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 48% στο 41% και παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων από το 18% στο 28%.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα καθώς και το γεγονός ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού γίνεται για πρώτη φορά θεωρούμε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση του στο ύψος των €1000 είναι ικανοποιητική.
Ταυτόχρονα δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την διαφωνία μας για το ποσοστό αναπροσαρμογής του μισθού πρόσληψης το οποίο θα έπρεπε να αυξηθεί στην βάση της ίδιας αναλογίας.
Η ΔΕΟΚ θεωρεί μείζονος σημασίας το θέμα της ωριαίας απόδοσης τη Εθνικού Κατώτατου Μισθού και αναμένει ότι σύντομα ο Υπουργός Εργασίας θα συγκαλέσει σύσκεψη για διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
20 Δεκεμβρίου 2023