Ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για την διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους
Φέτος συμπληρώνονται 138 χρόνια από την αιματηρή εξέγερση των εργατών στο Σικάγο. Η 1η του Μάη είναι σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.
Από τότε μέχρι και σήμερα πολλά έχουν κερδηθεί προς όφελος των εργαζομένων όμως την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια στον βωμό της μεγιστοποίησης των κερδών του κεφαλαίου υπάρχουν μεταλλάξεις οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα μέχρι προσφάτως ήταν διασφαλισμένα.
Την τελευταία δεκαετία ζήσαμε και ζούμε κρίσεις οι οποίες δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων στον τόπο μας.
Πρώτα είχαμε την οικονομική κρίση, μετά την υγειονομική, στην συνέχεια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τελευταία την γενοκτονία του Ισραήλ επί της Παλαιστίνης, γεγονότα που έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στα εργασιακά του τόπου μας.
Στην αρχή της οικονομικής κρίσης επιβλήθηκαν έντονα μέτρα λιτότητας, υψηλοί έμμεσοι και άμεσοι φόροι, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν σοβαρές μειώσεις μισθών και ωφελημάτων, στασιμότητα στην ανάπτυξη και με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 17%. Δυστυχώς πολλά από τα μέτρα αυτά εξακολουθούν να μας συνοδεύουν και να μας δυσκολεύουν μέχρι και σήμερα. Στην συνέχεια ακολούθησαν μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας ανέβηκαν δραστικά ενώ ταυτόχρονα την ίδια ώρα το κόστος χρήματος αυξήθηκε μέσω και των νέων ψηλών δανειστικών επιτοκίων που εφάρμοσαν οι τράπεζες. Όλα αυτά έχουν συνθέσει ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο έχει στραγγαλίσει τα νοικοκυριά και κύρια αυτά που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας βάζοντάς τα σε μεγάλα διλήμματα και δυσκολίες.
Πάντα σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις όλοι επηρεάζονται στην αρχή, όμως στην συνέχεια, κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και κάποιοι άλλοι ζημιωμένοι. Αποδεδειγμένα η εργατική τάξη του τόπου μας και κυρίως οι χαμηλόμισθοι είναι ο μεγάλος χαμένος της όλης κατάστασης.
Ενώ τα τελευταία χρόνια, με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ζούμε σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης διαπιστώνουμε ταυτόχρονα ότι το όφελος και ο πλούτος που παράγεται επί του ΑΕΠ μεταφέρεται δυσανάλογα προς το κεφάλαιο αντί να επιμερίζεται δίκαια και προς την εργασία. Μεταβάλλοντας τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ωφελήματα των συλλογικών συμβάσεων και διαπιστώνεται μια διαχρονική προσπάθεια από μέρους των εργοδοτών για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με διάφορες μεθόδους οι οποίες πολλές φορές έτυχαν και της ανοχής ή και την απραξίας κάποιον κυβερνόντων του παρελθόντος.
Σε μια κοινωνία πρέπει ο πλούτος να μοιράζεται δίκαια μεταξύ όλων των μελών της, αλλιώς η κοινωνία δεν μπορεί να θεωρείται δίκαια.
Ως ΔΕΟΚ ζητούμε από την παρούσα κυβέρνηση να συμβάλει ακόμη πιο αποτελεσματικά με σκοπό να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά δυσκολεύονται, να προστατεύσει όμως κύρια την προσφορά και την ζήτηση. Να ελέγξει από την μια το κόστος των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των οποίων είναι οι φόροι και από την άλλη να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών μέσω αύξησης των εισοδημάτων τους ενισχύοντας έτσι και τη ζήτηση.
Για τον σκοπό αυτό εισηγούμαστε τα εξής:
- Πάταξη της αισχροκέρδειας και ειδικά του πληθωρισμού της απληστίας
- Δικαιότερη κατανομή των φόρων άμεσων και έμμεσων με στόχο την ελάφρυνση των ασθενέστερων εισοδημάτων μέσω της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης
- Πιέσεις προς τις τράπεζες για μείωση των δανειστικών επιτοκίων
- Δημιουργία στοχευμένης στεγαστικής πολιτικής η οποία θα δίνει λύσεις εφικτές στο πρόβλημα και ταυτόχρονα στοχευμένη επιδότηση ενοικίου
- Επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών
- Όσον αφορά στον εθνικό κατώτατο μισθό θέση μας είναι ότι έχει λειτουργήσει θετικά προς όφελος των πολύ χαμηλόμισθων. Ζητούμε όμως να ενισχυθεί και με άλλα ωφελήματα και να υπάρξει ωριαία απόδοση του με στόχο την 38ωρη εργασία
- Ο θεσμός της Α.Τ.Α. θα πρέπει να επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων έτσι ώστε να διατηρείται η αγοραστική δύναμη των μισθών τους και να αποδίδεται στο 100%
- Θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έτσι ώστε να μπορεί να ικανοποιεί με αξιοπρέπεια τις ανάγκες των σημερινών αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων. Ως ΔΕΟΚ αναμένουμε την έναρξη του σχετικού διαλόγου για να συμβάλουμε ουσιαστικά ενώ ταυτόχρονα χαιρετίζουμε την πρόθεση και τις δράσεις της κυβέρνησης για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας ως επίσης και την υποδήλωση εισοδημάτων. Παράλληλα πρέπει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μαζί να βρούμε λύσεις για καλύτερη διαχείριση του αποθεματικού των κοινωνικών ασφαλίσεων έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του με καλύτερες αποδόσεις και μελλοντική ασφάλεια προς όλους τους συνταξιούχους.
- Ταυτόχρονα αναμένουμε σύντομα να ολοκληρωθεί ο διάλογος για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων για όσους αφυπηρέτησαν ή θα αφυπηρετήσουν στα 63 τους και η οποία να είναι δίκαιη, να βοηθά όσους έχουν πολυετείς εισφορές στις Κ. Ασφαλίσεις και ασχολούνται κατά κύριο λόγο σε εργασίες χειρωνακτικές.
- Ζητούμε όπως υποχρεωθούν οι εργοδότες δια νόμου, να εφαρμόζουν καθολικά τουλάχιστον τα κυριότερα άρθρα των κλαδικών συλλογικών Συμβάσεων όπως είναι οι μισθοί, ταμεία προνοίας, αργίες, φιλοδωρήματα, ωράριο κοκ.
Για να ισχύσουν αρκετά από τα πιο πάνω πρέπει να ετοιμαστεί από μέρους της κυβέρνησης ένας οδικός χάρτης ο οποίος θα είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, έτσι ώστε η οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης για επαρκείς κατώτατους μισθούς και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων με στόχο να καλύπτεται το 80% των εργαζομένων να υλοποιηθεί επιτυχώς. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να μπούμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και να συμβάλουμε στην όλη προσπάθεια. Το ίδιο αναμένουμε να πράξουν και οι εργοδότες και να μείνουν μακριά από δογματισμούς και πρόσκαιρες οικονομικές και ετεροβαρείς αναλύσεις. Να δουν την κοινωνία και το μέλλον της και να συνειδητοποιήσουν ότι σε βάθος χρόνου όλοι πρέπει να είναι κερδισμένοι ανεξάρτητα σε ποια μεριά της οικονομίας βρίσκονται.
Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και σε ένα άλλο σημαντικό παράγοντα στην ευημερία των εργαζομένων, τον τομέα της ασφάλειας και της υγείας τους. Πράγματι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια όμως οι συντελεστές και το περιβάλλον εργασίας αλλάζει συνεχώς και είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και να διασφαλίσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Πρωταρχικός στόχος της ΔΕΟΚ παραμένει πάντα η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και η δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Καλούμε τους εργαζομένους του τόπου μας να συστρατευτούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.